Park Slope Townhouse
Brooklyn, NY


Size:

5,000 sf

Bedrooms:

4

Baths:

4.5

Completion Date:

Fall 2016

Replacing a dilapidated building, this ground-up, five-story townhouse in Brooklyn’s Park Slope neighborhood will be home to a young family of four. The front façade combines brick, speaking to the neighboring context, a cedar rainscreen, and black aluminum panels that coincide with the aluminum windows. Maintaining an indoor-outdoor connection throughout the house was important to the clients – a young family of four, so despite the narrow 25-foot lot, balconies and terraces allow each floor to open up to an exterior living space.

The lower level houses the garage and mudroom, which steps down to a guest bedroom and playroom that open onto the backyard. The backyard will be covered in turf tiles, for a maintenance-free lawn, and wrapped in corten steel planters filled with tall bamboo to provide privacy. Steel stairs with subway grate treads lead from the backyard up to a terrace on the main level for outdoor dining next to a built-in grill. A large water wall feature and corten steel planter flank one side of the terrace, hiding the neighboring house from view. Double height living spaces open up fully to the terrace with Nanawall folding doors.

A custom, built-in wraparound teak sofa, flanked on one side with a large see-thru aquarium, defines the sunken living room. Opposite the sofa, a black steel shelving unit houses media equipment and a wood-burning fireplace. A wall of custom, sequence-matched teak cabinetry defines the living spaces and supports the needs of each space. Teak panels conceal a small powder room off the living room. A teak niche provides a home for the client’s vinyl collection and record player. At the kitchen, a white Corian counter and white lacquer cabinets are carved into the teak wall to house the cooktop and range hood. By the dining area, deep cabinets provide coat and pantry closets. A large white Corian island grounds the center of the main level, featuring a curved banquette at one end.

The open tread stairs fluidly link all five levels of the townhouse, as the parallam treads wrap around a black steel clad wall that extends all the way up through the house. The elevator is opposite the stair and is also clad in black steel. The mezzanine level’s lounge space opens to a small balcony facing the street, which is wrapped in a cedar slat screen for privacy. A study is tucked into the corner with a built-in desk looking out to a corner window. Overlooking the double height space, a custom egg-shaped sofa pod is for movie watching on the projector screen. On the third floor, two kids’ bedrooms have large south-facing windows; while the master bedroom opens to a private balcony on the north side with sliding glass doors. The top floor provides an open studio / playroom / recreation flex space with terraces on either side.



Click Here for VR



Click Here for VR